29 May 2009

Fietsen in de Voerstreek

Nu het Limburgs fietsknooppuntennetwerk is uitgebreid met de knooppunten in Voeren mochten een tocht in de Voerstreek zeker niet ontbreken. Daarbij heeft men in Voeren enkele prachtige nieuwe fietspaden aangelegd. De knooppunten in Voeren zijn zeer eenvoudig te volgen in opgaande numerieke volgorde. We vertrokken aan P421, in Moelingen, aan de O.L.V. kerk waar je ook de auto gemakkelijk kunt parkeren. Daar fietsten we even tot aan de brug over de Berwijn waar een zestal speciale Oostenrijkse grensstenen staan. Dan reden we even noordelijk richting Withuis tot de grens aan GP37. We fietsten nu oostelijk, langs de Meschermolen, voorbij GP32, naar P422 in 's Gravenvoeren. Verder ging het langs het gehucht Schoppem, voorbij de Steenboskapel, en over een nieuw fietspad langs het kasteel van Ottegroven naar Sint-Martens-Voeren. Daar kregen we voor het eerst het riviertje De Voer te zien. Het dorpzicht wordt gedomineerd door de 23m hoge spoorwegbrug van de lijn Aken-Tongeren, aangelegd door de Duitsers tijdens de 1ste WO. Het is ook een geschikte plaats voor een koffiestop. Daarna ging het naar Sint-Pieters-Voeren naar de Commanderij en de Sint-Pieterskerk aan P425. Even buiten het dorp richting P426 kom je voorbij de Sint-Annakapel waar je rechtsaf moet naar Veurs waar enkele mooie vakwerkhuizen staan. Nu volgde het zwaarste stuk van de route , een 3 km lastige klim richting Hagelstein op de waterscheiding tussen de Voer en de Gulp. Bij de afdaling naar Remersdaal kwamen we voorbij de rosmolen en het poortgebouw van het Hoes. Even verder reden we onder de spoorwegbrug van lijn 24 in het dal van de Gulp langs het kasteel van Obsinnich en de watermolen van Sinnich naar Teuven. Tussen de fruitplantages gaat het dan naar het gehucht De Plank aan GP19 en verder naar Ulvend aan GP 21. Nu fietsten we op de oude Romeinse heirbaan op de waterscheiding door het natuurgebied Altenbroek naar 's Gravenvoeren. Daar liggen enkele bezienswaardige watermolens, zoals de molen Janssen en de molen van L'Homme op de Voer. Het dorp is tevens een ideale tussenstop voor een goede trappist. Daarna ging het verder eerst langs de Voer dwars door het dorp en daarna op een nieuw fietspad naar Mesch waar we inpikten op het Nederlandse fietsnetwerk van Zuid-Limburg.We fietsten langs Mariadorp naar Eijsden. Daar reden we, in Laag-Caestert, langs het prachtige Kasteel van Eijsden aan de Voermonding in de Maas en maakten we een ommetje langs de Breustermolen en de graanmolen van Eijsden. Het laatste stukje fietsten we langs het Reinickenshof en langs de grenspalen GP43 en GP44 naar de kasteelhoeve De Schans aan de monding van de Berwijn waar je zicht hebt op stuw op de Maas in Lixhe.

Gevolgde route: 421-422-423-424-425-426-
427-428-429-430-431-100-78-77-420-421
Fietsknooppuntennetwerk Voeren
Afstand: 42km
Meer info: Fietscontreien

kaartje: met dank aan  Toerisme Voeren


Sint-Martens-Voeren: Spoorwegbrug op de lijn Aken-Tongeren

Teuven: Oad Teuven

De Plank: Vakwerkhoeve

Schoppem: Door het prachtige natuurgebied Altenbroek

's Gravenvoeren: O.L.V. kapel & 'De Swaen' op de Kinkenberg

23 May 2009

Fietsen in de Meierij

Deze tocht situeerde zich in de Meierij, de streek ten zuidoosten van 's Hertogenbosch, in de gemeenten Schijndel, Bernheze, Uden en Veghel. We vertrokken in Eerde en reden door het prachtige Wijboschbroek naar de Zuid-Willemsvaart tussen P71 en P72. Verder fietsten we een stukje langs de Brabantse Aa naar het kasteel van Heeswijk. Na een bezoekje aan dit mooie omwalde kasteel reden we nu door de prachtige Heeswijkse Bossen en door het Gemeentebos oostelijk richting Uden. Via P51 reden we op de Piet Geersdijk waar je dichtbij P52 (een paar honderd meter ri.P53) de Peelrandbreuk kruist. Iets verder ri. P75 kwamen we aan de prachtige Bedafse Bergen. Daar is een tussenstop voor een kleine wandeling in de duinen een aanrader. Op de Karperdijk kan je aan de Sleewichtweg opnieuw kennismaken met de Peelrandbreuk. We brachten een bezoekje aan het centrum van Uden en aan de molen van Jetten en reden daarna langs de Leijgraaf naar P75. Na een ommetje naar Vorstenbosch en de molen 'Windlust' fietsten we verder naar P74 aan de Brabantse Aa. Daar staat de prachtig gerestaureerde Kilsdonkse Molen en was er gelegenheid voor een tussenstop. Het laatste stuk ging richting Veghel, over de Zuid-Willemsvaart terug naar Eerde.

Gevolgde route:
Eerde-81-71-72-39-60-61-51-52-75-Vorstenbosch-74-82-81-Eerde
Fietsroutenetwerk: Noord-Oost-Brabant
Afstand: 55km


Bernheze: Peelrandbreuk nabij P52

10 May 2009

Hagelandse Wijnroute (Oost)

Deze tocht situeerde zich in de gemeenten Scherpenheuvel, Diest, Halen, Bekkevoort, Tielt-Winge en Rillaar. We volgden het knooppuntennetwerk slechts sporadisch omdat we alzo langs enkele van de Hagelandse wijnbouwers konden langsrijden. Dit sterk heuvelend parcours bevat tamelijk veel onverharde wegen, maar ook enkele prachtige holle wegen. Ook bood ze prachtige vergezichten over het heuvelend Hageland. In deze streek fietsten we ook langs talrijke fruitplantages. Volgend jaar moeten we in de bloesemtijd het Hageland zeker ook eens aandoen. Een bezoekje aan het bedevaartsoord Scherpenheuvel was de ideale afsluiter van deze mooie tocht.

Gevolgde route: Scherpenheuvel-93-ri.38- Frans Smeyersstraat - Prinsbosstraat - Galgenberg-Reustraat- Dorpsveld- Tiense Baan- Rozedel- Molenweg- Rozenstraat- Oude Leuvense Baan- Hagelandstraat- Rijnrodestraat- Struikstraat- Zelliksebaan- 39-95-73- Tielt-Winge- Bergstraat- Sluiweg-05-06- ri.04- Rillaar- 06-94-93
Afstand: +/- 50km


Kaggevinne: De eik uit 'De Smaak van de Keizer'

Molenbeek-Wersbeek: Holle weg tussen P95 en P73

Molenbeek-Wersbeek: Satelietschotels

Rillaar: Holle weg Oudenbos