21 March 2009

Sint-Annekesroute

De Sint-Annekesroute is een tochtje die Antwerpen-Linkeroever en het Oost-Vlaamse Land van Waas verkent. We vertrokken aan de kerk in Burcht en reden langs de Schelde, over de Kennedytunnel en voorbij het Galgenweel en de Sint-Annatunnel. Daar heb je een prachtig panorama op Antwerpen en de Schelde. We fietsten verder langs het strand en de molen van Sint-Anneke en kozen voor de onverharde variante langs de Schelde, met uitzicht op de petrochemische industrie op rechteroever. We reden dan door het Sint-Annabos naar de A11, die we langsreden voorbij het natuurgebied Blokkersdijk. Iets voor P46 staken we de A11 over naar Zwijndrecht waar we een ommetje maakten naar het centrum. We fietsten verder langs de prachtige omwalde Blauwe Hoeve door de fruitstreek naar Halve Maan aan P51. Daar kan je even de Defensieve Dijk verkennen. Dan ging het verder via P10 naar de kapel van Gaverland in Melsele. We fietsten nu via P8 langs de mooie Polderdreef naar het centrum van Beveren, waar we terug de Sint-Annekesroute vervoegden. Die bracht ons verder langs het prachtige kasteel Cortewalle, met in de verte zicht op de Van Hove-molen, door de polders langs het fort van Zwijndrecht en via de onverharde Nieuwlandstraat terug naar Burcht.

Gevolgde route: Sint-Annekesroute
Afstand: 34km, 38km inclusief de ommetjes
Knooppuntenalternatief:
Burcht-44-27-46-51-10-08-06-07-50-47-Burcht
Meer info: Charel, Het Pinegeltje

Panorama op Antwerpen vanaf P27

Antwerpen: Ingang voetgangerstunnel aan P27

Molen van Sint-Anneke aan het Sint-Annastrand

Sint-Annabos tussen P27 en P46


Hoeve Vennens in de Puiput tussen P50 en P47

18 March 2009

Miel Ottenroute

Deze tocht situeerde zich in Mol en Dessel en flirtte met de grenzen van Arendonk en Reusel-De Mierden in het noorden en met Bergeijk en Lommel in het oosten. We vertrokken in Postel, aan de abdij, langs het kasteel de Broqueville richting Balen tot P77. Daar namen we links de Lommelseweg en reden over de Baileybrug over het Postels vaartje langs de grenspalen 196,195 en 194, die de grens bepalen met het Nederlandse Bergeyk. Aan GP194 gaat de knooppuntenroute rechtdoor naar P232 terwijl de Miel Ottenroute rechtsaf gaat. Waar je nu linksaf het Emsenspad door het bos moet nemen kan je even rechtdoor een ommetje maken tot aan de Steen der 7 Heerlijkheden, aan het Postels vaartje. Ooit kwamen hier de grenzen van Postel, Bergeyk, Luycksgestel, Mol, Dessel, Balen en Lommel samen. We kwamen in het gehucht Russendorp waar we het kanaal Herentals-Bocholt overstaken. Aan de Blauwe Kei (P260) staken we, over een tweede Baileybrug, het kanaal naar Beverlo over. Daar zijn er goede gelegenheden voor een tussenstop. We reden nu langs het kanaal Herentals-Bocholt voorbij sas 1 & sas 2 en langs het natuurgebied De Maat. Aan P75, iets voorbij sas 3, staken we het kanaal over via de bekende dubbele Baileybruggen. We vervolgden het kanaal tot P74 aan het kruispunt der kanalen. Daar moet je, aan sas4, zeker eens de uitkijktoren beklimmen om van een prachtig uitzicht te kunnen genieten op de kanalen en de uit zandwinning ontstane Kempische meren. Nu fietsten we noordelijk langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, voorbij de keersluis, de voetgangersbrug naar het Campinastrand, brug 2 aan het Familiestrand en het natuurgebied Ronde Put tot aan brug 4 aan P67. Daar reden we rechtsaf, langs grenspaal 202, op de grensweg langs het natuurgebied De Reuselse Moeren en voorbij grenspaal 201 naar P17 waar we de E34 overstaken en iets verder linksaf de Goorstraat namen naar P18 aan grenspaal 197. Nu reden we weer op een grensweg naar P22. Daar ging het rechtsaf langs de Steenhoven Country Club terug naar Postel.

Gevolgde route: Miel Ottenroute
Opmerking: In augustus 2009 zijn de bordjes van de Miel Ottenroute verwijderd
Knooppuntenvariante: Fietslus rondom Abdij Postel
Postel-77-76-232-260-75-74-12-72-67-17-18-22-Postel
Afstand: 40km
Meer info: Charel


Postel: Ingang Abdij

Grenspaal 196 tussen P76 en P260

Steen der 7 Heerlijkheden tussen P76 en P260

Postels Vaartje aan de Steen der 7 Heerlijkheden

Keersluis op kanaal Dessel-Turnhout tussen P74 en P12

13 March 2009

Brabantse Kempenroute

Chique villawijken tussen de naaldbossen en de mooie natuur van de Dijlevallei typeren de Brabantse Kempenroute. Dit traject situeert zich in de Brabantse Kempen. De Brabantse Kempenroute is een grensoverschrijdend traject. In het Antwerpse Bonheiden kan je halt houden aan de 15de-eeuwse Krankhoeve of het Kasteel van Zellaer. Op Vlaams-Brabantse bodem fiets je o.a. langs het Damiaanmuseum in Tremelo en de molen en het meer van Keerbergen. (Bron: Toerisme Bonheiden)
Gevolgde route: Brabantse Kempenroute
Streek: Tremelo-Keerbergen-Bonheiden
Afstand: 45km
Meer info: Charel, Bewegen is Gezond


02 March 2009

Marcinelleroute


De streek, Hageland-Zuiderkempen, is op sociaaleconomisch gebied minder ontwikkeld dan andere regio's. De lokale tewerkstellingsgraad was en is nog steeds klein. Om het belangrijke dagelijkse brood op de planken te krijgen waren veel mensen verplicht om elders te gaan werken. Zo trokken vele mannen van de streek naar de mijnen in het Waalse steenkoolbekken. Dagelijks reed er een autobus met een veertigtal mannen uit de streek van Aarschot en Heist-op-den-Berg naar de steenkoolmijn van 'Bois du Cazier' te Marcinelle. Ook op woensdag 8 augustus 1956 reden de mannen nietsvermoedend naar hun werk. Op die dag vond de grootste mijnramp in de Belgische geschiedenis plaats. In totaal werden 262 mijnarbeiders slachtoffer van de ramp. 33 slachtoffers kwamen uit onze streek. Op het kerkhof van Betekom werd in 1957 ter nagedachtenis van de niet geïdentificeerde slachtoffers van de streek een monument opgericht in de vorm van een mijnwerkerslamp. In Betekom liggen 11 mensen, waaronder vier mensen uit Betekom, in een massagraf begraven. De verwoestende brand in de mijn had de identificatie van de slachtoffers zeer moeilijk gemaakt. Het duurde dan ook verschillende maanden eer de slachtoffers hier te Betekom hun laatste rustplaats kregen. In 2006 was het 50 jaar geleden dat de mijnramp van Marcinelle plaatsvond. Het gemeentebestuur van Begijnendijk vatte het plan op om een standbeeld te laten ontwerpen. Het ontwerp van kunstenaar Roger De Haes werd unaniem door de jury gekozen. De kunstenaar beschrijft zijn creatie als volgt: "Twee mijnwerkers, de ramp overleefd, zittend op kolen en leunend tegen elkaar, door het gebeuren aangeslagen en met de blik op oneindig". De linkerhand van één van de mijnwerkers rust op een mijnwerkerslamp. De andere mijnwerker houdt een handschoen vast. Beiden hebben ze een typische mijnwerkershelm op het hoofd. Het bronzen beeld, dat de titel "Stilte" draagt, staat op een 1,20 meter hoge sokkel waartegen arduinen platen bevestigd zijn met daarop de tekst "Marcinelle 8 augustus 1956 - Stilte" gevolgd door de 33 namen van de overleden mijnwerkers uit onze streek. (Bron: Gemeente Begijnendijk)

Gevolgde route: Marcinelleroute
Streek: Begijnendijk-Tremelo-Heist-op-den-Berg
Afstand: 30km
Knooppuntenvariante:
60-55-61-11-92-67-71-25-69-68-90-75-55-60
Afstand:38km


Begijnendijk-Betekom: Marcinellemonument

Betekom: Herdenkingsmonument

Begijnendijk: Raambeek nabij P61

Booischot-Pijpelheide: Herdenkingsbord Marcinelleramp

Tremelo-Baal: Kapel Monnikstraat

Baal: Balenberg

01 March 2009

Raymond Impanisroute

Deze route is vernoemd naar de bekende wielrenner Raymond Impanis en verkende Kampenhout en zijn deelgemeenten Relst, Buken, Nederokkerzeel en Berg.

Gevolgde route: Raymond Impanisroute
Afstand: 37km

Nederokkerzeel: Hoeve uit 1519

Nederokkerzeel: Hoeve met zonnewijzer uit 1780