27 April 2006

Bloesemroute Sint-Truiden

Deze route van 55km in noordelijk Haspengouw, die grotendeels samenvalt met de 'Sint-Trudofietslus-noord' bracht ons, naast de bloesems, ook langs talrijke kastelen. De route startte in het provinciaal domein van Nieuwenhoven. De eerste lus ging noordelijk langs Nieuwerkerken en Kortenbos. Daarbij passeerden we het kasteel van Nieuwenhoven en de Basiliek van Kortenbos. Daarna staken we N80, Hasselt-Sint-Truiden, over richting Zepperen, een lieflijk dorp met zijn prachtige Sint-Genovevakerk. Nu fietsten we richting Rijkel, deelgemeente van Borgloon. Blikvanger is er het prachtige Kasteel van Rijkel. Het volgende knooppunt P168 bracht ons naar Brustem. In het fietscafe De Pipel kan je er het Bink streekbier van Kerkom proeven. Nu weken we even van de route af langs de Lenaertsstraat en Dreef richting Ordingen om daar de knooppuntenroute te vervoegen. In Ordingen mag je een klein ommetje naar het prachtige kasteel van Ordingen niet vergeten. Via Bautershoven reden we langs het kasteel Terbiest naar Melveren aan P189 en verder, langs het domein Het Speelhof, naar het centrum van Sint-Truiden. Na het prachtige marktplein te hebben bewonderd ging het richting Wilderen waar de Romaanse toren van de kerk van ver zichtbaar is. Dan fietsten we langs het kasteel van Duras naar de Muggenberg aan P191 in Osseweg, deelgemeente van Zoutleeuw. We passeerden de kapel aan de Osseweg en fietsten verder via Runkelen naar P190 aan de Metsterenmolen. Nu ging het richting P147 over een hobbelige kasseiweg voorbij de kasteelhoeve Nonnemielen. Het laatste stukje fietsten we richting P150 terug naar het domein Nieuwenhoven.
Voor wie het centrum van Sint-Truiden wil vermijden is er een alternatieve Bloesemroute rondom Sint-Truiden: aan P168 gekomen gaat men verder via 167-166-184-185-186-358-187 naar P188. Daarbij kan men aan P185 een interessante halte inlassen aan de brouwerij van Kerkom.

Gevolgde route: Nieuwenhoven-150-175-172-180-171-170-169-168- Ordingen-189-135-188-191-190-147-Nieuwenhoven
Fietsroutenetwerk Haspengouw
Afstand: 55km



Sint-Truiden: Grote Markt

25 April 2006

Rond Zonhoven


Zonhoven, gelegen op de rand van het Kempisch plateau is een ideaal fietsparadijs dat een grote variatie aan landschappen biedt: vijverlandschap, heidelandschap, vennen, houtwallen,...
Voor deze tocht hebben we de knooppunten rond Zonhoven gecombineerd met de Schansenroute om zo ook het centrum van Zonhoven en Termolen aan te doen. Gestart werd in Stokrooie aan P94. Dan werd het Albertkanaal overgestoken naar P93 om naar het natuurgebied Wijvenheide, in de vallei van de Roosterbeek, te fietsen. Dit natuurgebied maakt deel uit van de Wijers, het vroegere vijvercomplex Midden-Limburg. Daarna fietsten we via P301 naar Ten Eikenen aan P300 waar we een kleine omweg naar de mooie Kapel Ten Eikenen maakten. We reden nu op het oude mijnspoor L18. Na een paar kilometer sloegen we rechtsaf richting Zonhoven centrum waar we inpikten op het parcours van de 'Schansenroute'. Dat bracht ons via Sint Quintinuskerk, het Oud Gemeentehuis en de Heuvenkapel naar het Vliegveld Aero Kiewit. We reden nu verder naar het natuurgebied Balleweijers, in de vallei van de slangebeek, naar de Korenmolen en naar het heidegebied Holsteen. Daarna kwamen we terug op het oude mijnspoor richting P79. We vervolgden deze prachtige tocht zuidoostelijk van Zonhoven via de Zonhovenheide, Boksbergheide en langs het domein Bokrijk naar het Domein Kiewit. Het koetshuis van dit domein is een ideale stopplaats voor een verfrissende Ciney. We vervolgden nu onze tocht naar het vijvergebied Platwijers en langs de Kuringerheide. We staken terug het Albertkanaal over aan P95. Het laatste stuk in de vallei van de Demer en van de Zonderikbeek bracht ons langs de majestueuze Abdij van Herkenrode terug naar Stokrooie.

Gevolgde route: 94-93-301-300-305-Zonhovense Schansenroute-79-71-92-91-95-94
Fietsnetwerk Limburgse Kempen
Afstand: 55km


Wijvenheide midden in de Wijers

Oud Gemeentehuis van Zonhoven

Heuvenkapel in Zonhoven


Korenmolen in Zonhoven Termolen

Vijver tussen P71 en P91

Abdij van Herkenrode

Restauratie Herkenrodemolen op de Demer

21 April 2006

Weelde-Poppel-Baarle

Als je de kaart van Belgie bekijkt zie je in het uiterste noorden 3 bulten. Deze fietstocht van 50km situeerde zich in de meest rechtse van de drie. We volgden ook dikwijls de paden van de Aa-valleiroute en van de Smokkelaarsroute. We zijn immers in het grensgebied van Belgie en Nederland. We startten in Weelde, deelgemeente van Ravels, aan de statige molen Arbeid Adelt. Weelde ligt op de waterscheidingslijn van het Schelde en Maasbekken: De noordelijke Aa behoort tot het Maasbekken, terwijl de zuidelijke Aa tot het Scheldebekken behoort.We fietsten richting Weeldestraat naar P54 aan de noordelijke Aa. De vallei van de Aa werd gevolgd via Poppel tot aan P50. De Aa heet hier de Roovertse Leij. Daarbij passeerden we de grens aan de kapel van Rovert. We reden nu door het natuurgebied Gorp de Leij dat deel uitmaakt van het Landgoed Gorp en Rovert. Vanaf P77 volgden we weer de grens gelijklopend met de Poppelse Leij tot aan P51. Nu ging het richting Baarle via het Groot- en het Klein Bedaf. In Baarle schaften we ons in het VVV kantoor enkele fietsroutenetwerkkaarten aan van Noord-Brabant. Daarna fietsten we langs Nijhoven met de Sint Salvatorkapel terug naar het Groot Bedaf. Vandaar ging langs het 'Oud heiveld' op een hobbelig onverhard stuk weg terug naar Weelde.
Gevolgde route: Weelde-54-53-40-50-77-75-51-85-78-ri84- Baarle-82-83-84-85-51-ri53-Weelde
Afstand: 50km

WeeldestraatSint Janskerk

Vallei van de Aa

Roovertse Leij

Rovertse Kapel tussen P40 en P50

Langs de Poppelse Leij op de Smokkelaarsroute (77-75-51)

In het grensgebied van Belgie en Nederland

Baarle: Heemhuis en de Sint-Remigiuskerk

18 April 2006

Diepenbeek-Hasselt-Genk

Dit werd een prachtige tocht van 55km op hoofdzakelijk autovrije wegen. De start lag in het centrum van Diepenbeek. We fietsten langs het gemeentehuis richting P100 aan de Demer. Daarbij kwamen we voorbij het kasteel van Diepenbeek. Aan de Ginderoverstraat weken we even van de route af naar de Rooiermolen op de Stiemerbeek. Nu volgden we verder de loop van de Demer tot aan de Japanse tuin in Hasselt. Daarna ging het richting Albertkanaal aan de sluis van Godsheide. We volgden het Albertkanaal tot P98 waar we dan noordwaards richting Bokrijk fietsten. Via de knooppunten 91, 92 en 71 reden we door de prachtige natuur rond Bokrijk richting Winterslag aan P72. Nu maakten we ommetje naar de oude mijnsite van Winterslag aan P73. We reden nu naar de Hasseltse weg. Nadat we de spoorwegbrug onderdoor waren gefietst reden we linksaf richting P82. Voordat we het bos inreden hielden we halt aan de Slagmolen op de Stiemerbeek. Een betere stopplaats is niet te bedenken. De molen is in werkende toestand en is ook binnen te bezichtingen en... ze hebben er alle Belgische trappisten in voorraad. Nadien fietsten we door het natuurgebied De Maten terug naar het Albertkanaal. Dat werd gevolgd tot aan P83. Daar heb je prachtig uitzicht op de sluizen van Genk, de spoorwegbrug over het kanaal, de energiecentrale van EBES en de Ford fabrieken. Via P101 ging het vervolgens naar Lutselus aan P102. Het laatste stukje fietsten we, terug langs de Demer, voorbij de Kapittelmolen naar Diepenbeek. Als afsluiter van deze tocht passeerden de mooie kiosk aan de Sint-Servaaskerk.

Gevolgde route: 100-97-98-243-91-92-71-
242-72-73-72-249-560-82-101-102-100
Fietsnetwerk Limburgse Kempen
Afstand: 55km


Japanse tuin in Hasselt aan KP97

Sluis op Albertkanaal in Godsheide

Gerestaureerde mijnsite van Winterslag

Binnenzicht Slagmolen in Winterslag

Natuurgebied De Maten bezuiden Genk

Spoorbrug over Albertkanaal aan de sluis van Genk

Energiecentrale aan de sluis van Genk

Kapittelmolen op de Demer in Diepenbeek

Kiosk aan de Sint-Servaaskerk in Diepenbeek