13 November 2008

Herseltse Hoevenroute

Dit tochtje bracht ons van Eindhout via Varendonk naar Bergom, waar we inpikten op de Hoevenroute. Verder ging het via de Stippelberg naar Herselt en dan langs het natuurgebied De Langdonken naar de Kapittelberg. Daarna reden we in de vallei van de Kalsterloop richting Averbode en keerden dan terug via Blauberg door het domein Hertberg naar de grens met Veerle. Daar was het hoog tijd voor een tussenstop in de bierkroeg Den Hulst. Nadien fietsten we via Helschot, waarnaar Alfons de Ridder zijn pseudoniem koos, terug over de Rode Laak naar Varendonk en verder via de Trichelhoek terug naar Eindhout.
Afgelegde route:
Aanlooproute vanuit Eindhout (47-89-ri.84) + Herseltse Hoevenroute
Afstand: 52km (10km +32km + 10km)

Bewegwijzering: Rood-gele vlaggetjes

Herselt: Holle weg aan de Stippelberg

Herselt: Sint-Servatiuskerk













Herseltse kapelletjes

Herselt: Hoeve aan de Molenvloed


Tussen Herselt en Veerle

06 November 2008

Molse Neteroute

De Nete is een tamelijk complexe rivier met enkele bijrivieren en, stroomopwaarts, een opsplitsing in talrijke Neetjes en loopjes. Zo is er de eerste opsplitsing in Lier in de Kleine Nete met de bijrivieren Molenbeek, Aa en Wamp en de Grote Nete met bijrivieren de Wimpe en de Grote Laak. Op de Kleine Nete vind je dan stroomopwaarts de Witte-, Zwarte- en Looiendse Nete en verder op de Witte Nete de Werbeekse- of  Desselse Nete, de Kolkennete, de Voorste Nete en de Achterste Nete. In Retie heb je verder nog de Goornete, de Plasnete en het Nonnenneetje. Op de Grote Nete vind je verder de Molse Nete met de Oude Nete, de Scheppelijke Nete en de Bijloopnete. Dit tochtje situeerde zich hoofdzakelijk in de gemeenten Geel en Mol in het stroomgebied van de Grote-, Molse- en Scheppelijke Nete. We vertrokken in Eindhout en via Oosterlo en Stelen kwamen we aan de Grote Nete. Daarbij kwamen we ook langs het Zammels Broek en het broek op de Wilderse dijk. Aan P16 reden we langs de Grote Nete naar Winkelom waar die samenvloeit met de Molse Nete. We fietsen verder langs het Malesbroek naar P09 waar we de Grote Nete verlieten en reden over de Molse Nete naar Sint-Dimpna, een ommetje omwille van riolerings werken op de knooppuntenroute. Daarna ging het voorbij de kapel van Kievermont, langs de plassen van de Molse Nete en langs de spoorlijn Geel-Mol naar Millegem gehucht van Mol. Verder reden we langs de molen van Ezaart en langs de ring van Mol naar Mol centrum over de Oude Nete naar KP56. We fietsten nu langs de Molse Nete langs het wolhuisje, het Loffens vaartje, de watermolen, en de samenvloeiing met de Scheppelijke Nete naar Mol Gompel aan P55. We reden langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen naar Balen-Hulsen aan P35. Daar maakten we een ommetje ri.P34 naar de Straalmolen op de Grote Nete. Vervolgens fietsten we via Heidehuizen naar Geel-Bel en door de Belse bossen naar P54. Dan reden we langs de Lissenvijver aan P08 en langs het natuurgebied De Hutten en de Luihoeve naar Winkelomheide aan P42. Nu nog even het Albertkanaal en de E313 terug oversteken en we waren terug in Eindhout.

Gevolgde route: Eindhout-Stelen-49-10-16-09-ri.03-05-56-55-35-36-54-08-42-ri.16-Eindhout
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen
Afstand: 50km

Geel: Broek Wilderse Dijk tussen P10 en P16

Geel: Samenvloeiing Grote NeteMolse Nete

Geel: Molse Neteplassen op Kievermont

EzaartEzaartmolen tussen P05 en P56

Mol: Watermolen op de Molse Nete tussen P56 en P55

Balen: Kanaal Dessel-Kwaadmechelen tussen P55 en P35

OlmenStraalmolen dicht bij P35 (ri.P34)

Meerhout: De Hutten tussen P08 en P42

04 November 2008

Begijntjesroute

De Begijntjesroute is een gemeentelijke fietsroute uitgestippeld door de dienst Toerisme van Begijnendijk. Deze fietsroute slingert over Begijnendijks mooiste wegen, een ideale manier om het gebied tussen het Hageland en de Kempen te ontdekken. Deze volledig bewegwijzerde route loopt langs kleinere wegen. De tocht gaat langs de twee dorpskernen, talrijke kapelletjes en molens, kastelen en meanders, langs veen- en kleiputten en plukjes heide, over de oude tramzate en de Demerdijk. Op de route liggen een aantal bezienswaardigheden, leuke cafés en tavernes. (Bron: Toerisme Begijnendijk)

We startten aan de kerk van Begijnendijk en reden door het recreatiebos Bieheide, over de Raambeek, naar het station van Booischot. Dan fietsten we langs het kasteeltje 't Goed naar de grens met Houtvenne en verder op grondgebied van Ramsel door de bossen van het Hamer opnieuw spoorlijn 16 en de N10 over. We reden nu langs de steenputten van Moorsem en op de oude tramzate Aarschot-Mechelen naar het Meetshovenbos, voorbij het grotteke en het kasteeltje 't Wit Toreke naar het rond punt met de reuzebatterijen. Verder ging het langs de Demer tot aan het kasteel Ter Rivieren en dan over de Laak naar Betekom langs de Sint-Laurentiuskerk en de nieuwe molen naar de molenberg en de ruine van de oude molen. Verder ging het via de Sint-Laurentiuskapel en het monument, dat de ramp van Marcinelle herdenkt, naar de grens met Baal over de Balenberg en langs het natuurgebied Papendel en het hof van Uythem naar Pijpelheide. Het laatste stuk fietsen we via het natuurgebied De Meren terug naar Begijnendijk.

Gevolgde route: Begijntjesroute (Begijnendijk-Booischot-Houtvenne-
Ramsel-Aarschot-Betekom-Baal-Pijpelheide-Begijnendijk)
Knooppuntenvariante: Begijnendijk-60-59-12-95-
09-10-92-11-61-70-68-90-75-55-60-Begijnendijk
Afstand: 40km
Meer info: Fietsroutes door gans Belgie

Begijnendijk: Standbeeld De Begijn

Begijnendijk: Sint-Luciakerk

Door het rrecreatiebos Bieheide

Booischot: Huisjes dicht bij het station

Begijnendijk: Steenputten van Moorsem

Begijnendijk: Op de oude Tramroute Mechelen-Aarschot

Door het Meetshovenbos

Aarschot: Rond punt met reuzebatterijen

De Demer tussen Gelrode en Betekom

Betekom: De holle Molenweg

Betekom: Ruine Oude Molen op de Molenberg