30 January 2007

Fietsen in de streek Vorselaar-Lille

Dit tochtje in de streek van Vorselaar en Lille had ook 'Fietsen in de streek van Wereldkampioenen' kunnen heten. Hier en daar hingen de vlaggen in Lille nog aan de cafe's waar E. Vervecken zondag werd gevierd als oude en kersverse wereldkampioen veldrijden. In Vorselaar was dat natuurlijk iets minder, maar daar heeft Bart Wellens ook al een paar WK-truien in de kast hangen. We startten in Vorselaar aan de parking in de Nieuwstraat waar iets verder de mooie Schranshoeve staat. Langs de Kaak, de schandpaal op het marktplein, reden we naar P01 via de prachtige kasteeldreef die ons naar het kasteel De Borrekens bracht. Dan volgde een lokaal rondje naar de 14 kapellekens. We kwamen terug op het fietsnetwerk tussen P05 en P02. Via P02 en opnieuw P01 ging het nu richting Lille naar P16. Daar staat rechtsaf op Zittaart een paar honderd meter van de route een prachtige Kempische hoeve, die een ommetje overwaard is. We reden nu noordelijk langs de slagmolen en het natuurgebied Kindernouw naar P86. Verder reden we ri. P77 tot aan de N140 waar we de onverharde variante kozen naar P79. Na het oversteken van de E34 kwamen we aan het domein De Lilse Bergen aan P79. Nu fietsten via P80, op prachtige dolomietpaden tussen de bossen, langs de Achtzalighedenboom naar Welchelderzande. Iets voor P53 kom je voorbij Hof D' Intere. Via P03 reden we terug de E34 over. Dan ging het verder via P05 en P06, tussen rhododendronstruiken, richting Pulle. Aan P17 reden we terug richting Vorselaar tot aan P15. Dan maakten een laatste lusje langs de grens van Grobbendonk met Vorselaar naar de samenvloeiing van de Aa met de Kleine Nete. Naast de watermolen kan je hier ook de indrukwekkende kasteelhoeve Het Hof bewonderen. We fietsten verder parallel met de Kleine Nete tot aan P19, aan de ruine van de voormalige priorij O.L.V. ter Troon. Het laatste stukje reden we over de Kleine Nete en langs P18 over de Aa terug naar Vorselaar.

Gevolgde route: Vorselaar-01-02-ri.05-01-16-86-
ri.77-79-80-53-03-05-06-17-15-08-19-18-Vorselaar
Afstand: 45km

VorselaarSchranshoeve

Vorselaar: Kasteeldreef

Poederlee: Hoeve dicht bij P16

Poederlee: Hoeveschuur dicht bij P16


Grobbendonk: Samenvloeiing Kleine-Nete en Aa

15 January 2007

Witloofroute

De Witloofroute situeert zich in de streek van Steenokkerzeel, Kampenhout, Boortmeerbeek en Zemst. Van de traditionele grondteelt van het witloof is er evenwel weinig van overgebleven. Meer en meer gebeurt de teelt nu in grote loodsen volgens de hydrocultuur. We startten in Kampenhout, in het centrum van de witloofteelt, waar ook het witloofmuseum zich bevindt. In de Brouwerijstraat kom je even van de route afwijkend voorbij de oude brouwerij De Biertoren met zijn typische Ast, een torenvormige droogoven om de gekiemde gerst te drogen. We reden verder richting Leuvense vaart langs de mooie Sint Jozefshoeve. Een tijdelijke omleiding bracht onder verder naar Relst, voorbij de kastelen Ten Opstal en Ter Loonst. We bereikten de Leuvense vaart aan Kampenhout-Sas en volgden het kanaal tot voorbij het sas van Boortmeerbeek. Daarna fietsten we door het Steentjesbos en langs het kasteel van Schiplaken terug naar het kanaal aan de Hofstadebrug. Dan reden we langs het Blosocentrum om vervolgens het kanaal een derde keer aan te doen. We fietsten de Ambroosbrug onderdoor, tot voorbij de siphon van de Barebeek, waar het kanaal slechts een goeie 8m breed is. Nu ging het, langs het Ambrooskasteel, en via het pad langs de spoorweg richting Hofstade, deelgemeente van Zemst. We fietsten nu langs het minst interessante deel van de route naar Elewijt langs de drukke Tervuursesteenweg. Pas na het oversteken van de E19 richting Weerde werd het rustiger fietsen. Na het passeren van het mooie dorpsplein, met de Sint-Martinuskerk, reden we naar de Zenne aan de ruine van de Weerdemolen. Na een paar bochten verlieten we de rivier en reden langs het imposante Rubenskasteel terug naar Elewijt. We reden nu zuidelijk, langs de E19, voorbij de Laathofhoeve en Hof ten As richting Perk en Melsbroek (deelgemeenten van Steenokkerzeel). Aan het Floordambos passeerden we daarbij de kastelen Huyenhoven en Ravaert. In Perk fietsten we voorbij het indrukwekkende kasteel de Ribeaucourt. Het laatste stuk reden we op onverharde wegen langs het Hellebos en door de velden terug naar Kampenhout. In het centrum stond het witloofboerke trouw op ons te wachten.

Gevolgde route: Witloofroute
Afstand: 50km (45km + 5 km omwille van een tijdelijke omleiding langs Relst)
Meer info: Mark


kaartje: toerisme Vlaams-Brabant

Grens Kampenhout en Boortmeerbeek: Sint Jozefshoeve

Weerde: Ruine Weerdemolen op de Zenne

09 January 2007

Tussen Diest en Zoutleeuw

Bij serieuze wind, maar bij een temperatuur van 14°, hebben we deze tocht aangevat in Zelk, deelgemeente van Halen. Na het dwarsen van de N2 reden we op een rechte verkavelingsweg naar P350. Nu fietsten we richting Loksbergen, een mooie klim langs de onverharde Molenstraat. Aan de Oude Leuvensebaan passeerden we de Kluis van Reynrode. Nu ging het weer klimmend, langs de imposante Liefkensrodehoeve, naar P41 en naar Waanrode, deelgemeente van Kortenaken, aan P40. We fietsten verder naar Kersbeek-Miskom waar we aan P45 de Velpe overstaken. Nu volgde, tegen de wind in, de serieuze klim naar Ransberg. Daar passeerden we het mooie kasteel a Speculo. Op de paden van de Twee Getenroute reden we verder naar Drieslinter, deelgemeente van Linter. Aan P50 maakten we een ommetje tot aan de molen van Geens op de Grote Gete. Vanaf nu hadden we de wind van achter en op de paden van de Ijzerenwegroute reden we in sneltreinvaart langs Budingen en Geetsbets tot Halen aan P354. Daar verlieten we de oude spoorzate en reden naar P355 aan de Velpe. Daarbij passeerden we de abdijhoeve Mariëndal, het Museum Slag der Zilveren Helmen, en de Molen van Rotem. Het laatste stuk ging via P351 terug naar Zelk.

Gevolgde route: 357-350-41-40-44-45-50-192-49-356-354-355-351-350-357
Fietsroutenetwerk Hageland
Afstand: 50km


Loksbergen: Holle weg


Budingen: Kapel Sint-Job

Budingen: Samenvloeiing Grote Gete en Kleine Gete

Geetbets: Vlierbeekhof