14 March 2007

Grensparkroute


Deze route in het grensgebied van Belgie en Nederland verliep door de gemeenten Mol, Lommel en Bergeijk. Een ideale startplaats is in Mol-Postel aan de Abdij van Postel. Op rustige verkavelingswegen ging het over het Postels vaartje naar de grens aan KP76. We volgden de grens met Nederland tot aan het 3-provincienpunt Antwerpen, Limburg en Noord-Brabant. Dan reden we langs de 'Steen der Zeven Heerlijkheden' naar het kanaal Dessel-Bocholt aan gehucht Blauwe kei.
"Dit gebied dankt zijn naam aan het feit dat daar vroeger zeven plaatsen (Bergeyk, Eersel, Luyksgestel, Mol, Dessel, Balen en Lommel) aan elkaar grensden. De plek werd gemarkeerd door een steen. De Steen der Zeven Heerlijkheden - onopvallend verscholen in het struikgewas bij de beek - is volgens de overlevering bovendien een plek waar zeven grootgrondbezitters regelmatig bij elkaar kwamen om te vergaderen."
We volgden het kanaal Dessel-Bocholt tot aan de S-vormige voetgangersbrug. Daar maakten we een ommetje door de prachtige Lommelse Sahara. Nadien reden we via KP231, langs grenspaal 191, en via KP24 langs de Kruiskapel, naar Luyksgestel, deelgemeente van Bergeijk. Naast het mooie dorpsplein met alleenstaande kerktoren en pastorie kom je ook voorbij 2 windmolens. We fietsten nu verder langs het heidegebied 'Zwarte Horst', via KP23 en KP22 terug naar de Belgische grens. Dan staken we de E34 over en reden gelijk met de grens langs de Reuselse Moeren naar KP67 aan het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. We fietsten langs dit kanaal tot KP72 aan de brug van de weg Retie-Postel. Het laatste stukje ging over verkeersvrije wegen door de bossen terug naar Postel.
Gevolgde route: Grensparkroute
77-76-232-231-24-Luycksgestel-24-23-22-18-17-67-72-77
Fietsroutenetwerken:
Antwerpse Kempen & Noord-Brabant 'De Kempen'
Afstand: 51km
Meer info: Charel

Baileybrug over het Postels vaartje tussen KP77 en KP76

Lommel: S-brug over kanaal Dessel-Bocholt voor KP231


Lommel: grens met NL

Luyksgestel: Kerktoren en pastorie


Luyksgestel: Molen 'De Deen'


Reusel: Natuurgebied 'De Moeren'

0 Comments:

Post a Comment

<< Home