02 August 2007

Zak van Zuid-Bevelandroute


De Zak van Zuid-Beveland is de streek ten zuiden van de autosnelweg A58 Goes-Middelburg. Het is een lappendeken van honderden kleine en grote polders die in een periode van vele eeuwen op de zee zijn gewonnen. Deze route brengt u over dijken die de grens vormden tussen deze polders. Beroemd zijn de bloemen die in de zomer sommige dijktaluds een kleurig aanzien geven (Bron: ANWB). De naam zou blijkbaar afkomstig zijn van zaksel die de zee achterliet tegen de afgedamde zeearmen. Deze tocht situeerde zich op de voormalige eilanden van Borsele en Zuid-Beveland die tot de 15de eeuw door de zeearm De Zwake van elkaar waren gescheiden. De Zwaakse Weel is er nog het overblijfsel van. We startten deze tocht in 's-Gravenpolder en reden oostelijk naar de Westerschelde. We fietsten we nu een goeie 10km langs de Westerschelde, onderbroken voor een ommetje naar de Koutermolen in Hoedekenskerke. Daar is ook het eindpunt van de toeristische stoomtrein Goes-Borsele. In Scheldeoord verlieten we de Westerschelde en reden we naar Baarland, waar de fundamenten van kasteel Hellenburg te bezichtigen zijn. Daar is de brasserie De kleine Toren, een voormalige kerk, een geschikte plaats om een goeie ... Duvel te proeven. Nadien ging het via Oudelande naar Ellewoutsdijk, bekend omwille van de Westerscheldetunnel naar Terneuzen. Daar is een ommetje naar het Fort Ellewoutsdijk een aanrader. We bleven nu, afwijkend van de route, op de Westerscheldedijken fietsen. Aan de overzijde van de Westerschelde hadden we mooi uitzicht op Terneuzen en iets minder mooi uitzicht op de vestiging van Dow. Langs de molen Hoop & Verwachting fietsten we naar het dorp Borssele en verder langs de kernenergiecentrale naar 's-Heerenhoek en Heinkenszand, het bestuurlijk centrum van de gemeente Borsele. Daarna reden we langs de A58 naar Baarsdorp en Sinoutskerke. Het laatste stukje ging, via 's-Heer Abtskerke terug naar 's-Gravenpolder, waar de molen 'De Korenhalm' ons van ver verwelkomde.

Gevolgde route: KP-variante Zak van Zuid-Bevelandroute
77-78-71-72-39-38-36-ri.95 tot Ellewoutsdijk-
Westerscheldeboorden volgen tot Borssele-87-88-81-82-52-69-76-77
Fietsroutenetwerk Zeeland
Afstand: 57km
Meer info: Zak van Zuid-Beveland NO, Zak van Zuid-Beveland ZW

Het zuidoostelijke deel van deze route is veruit het mooiste. Daarom is de volgende variante op deze tocht wellicht een verbetering die we een volgende maal zullen uitproberen:
Na Ellewoutsdijk de Westerscheldeboorden blijven volgen tot men opnieuw op de route komt en dan verder 89-80-94-93-81-82-92-76-77 (via Driewegen, Ovezande en Nisse)

Op de dijken van de Westerschelde naar Hoedekenskerke

De Jachthaven van Hoedekenskerke


Op de dijken van Zuid-Beveland

1 Comments:

At 10:23 PM, Blogger Unknown said...

De variante langs de dijk van Elewoutsdijk richting Borssele naar KP 89 is mooi en rustig. De afstand is dan 44 km.

 

Post a Comment

<< Home