25 July 2006

Knooppunten rond Lier

Deze tocht situeerde zich in het Pallieterland, tussen Grote- en Kleine-Nete, op grondgebied van de gemeenten Herenthout, Nijlen, Berlaar, Lier en een stukje in Ranst en Grobbendonk. We fietsten een groot stuk in de diamantstreek, vandaar dat we regelmatig het pad van de Diamantroute kruisten. We startten in Bouwel, deelgemeente van Grobbendonk aan de molen van Bouwel. We fietsten naar Herenthout door de Merodebossen en langs het domein Kruiskensberg aan de baan Herenthout-Berlaar richting Bevel, deelgemeente van Berlaar. Aan KP41 sloegen we een mooie geasfalteerd fietsweg in en reden via het fietsbruggetje over de Grote Nete naar het Hof van Rameyen aan P32 in Gestel. In dit prachtige dorp zijn nog enkele beschermde monumenten te bewonderen zoals de Sint-Lambertuskerk, de schandpaal en het voormalig gemeentehuis. We fietsten verder langs het in de bossen verscholen Gestelhof en Kesselhof naar P16 aan de Grote Nete op de grens van Kessel en Berlaar. De volgende 7km reden we op de dijk de meanders van de Grote Nete volgend tot aan de spoorweg van Lier naar Aarschot en verder tot aan het Netekanaal aan P30. We fietsten nu Lier binnen tot aan de Nete die we stroomafwaarts volgden tot P31. Daar keerden we om terug naar Lier waar het hoog tijd was om de dorst te lessen. Na een bezoekje aan het stadhuis, de Sint-Gummaruskerk en het begijnhof reden we op de stadsvesten rond Lier via het spuihuis naar P89. Nu ging het langs de samenvloeiing van de Grote Nete en de Kleine Nete naar het Netekanaal aan P20. Dat kanaal bleven we langsrijden tot P88 aan de spoorlijn Lier-Herentals. We staken hier het kanaal over via de spoorbrug. De volgende 7km fietsten we nu tussen de Kleine Nete en het Netekanaal langs Emblem, sterfplaats van Gummarus van Lier,tot voorbij de N116 aan P75. Daarna fietsten we verder op de dijken van de linkeroever naar P13. Daar verlieten we de Kleine-Nete en reden op een stuk onverharde weg
zuidwaarts, kruisten de N13 Herentals-Nijlen-Lier en het spoor Lier-Herentals, naar P23. De laatste paar km ging weer over een zanderig stukje weg terug naar P22.

Gevolgde route:
22-34-41-32-16-28-30-Lier-31-89-20-88-76-75-13-23-22
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen: kaart 2
Afstand: 55km

Bevel: boskapel op het domein Kruiskensberg

Gestel: Sint-Lambertuskerk

Lier: Kasteel Ringenhof tussen P89 en P31

Lier: de Nete iets voor P31

Baileybrug over de Kleine-Nete aan P75

1 Comments:

At 6:47 PM, Anonymous Mevr Houben said...

Wij hebben gisteren (20/08/2011) deze route gereden. Wij zijn wel vertrokken van uit Lier en hebben de route omgedraaid (kpn 89, 31 enz)Zalig gereden langs het water, bospaden en gelukkig maar even op drukke banen.Kpn 41 hebben we niet gevonden, een beetje voor de kruiskesbaan stond 41 links en daar was juist een bospad, dat zijn we doorgereden maar op het einde geen plaatje. Dus terug gedraaid en de kruiskesbaan genomen maar weer geen plaatje maar aan de kruiskesberg vonden we het terug. Ook op weg naar kpn 22 waren we het plaatje kwijt dan hebben we de molenroute gevolgd want we reden toch naar de molen van Bouwel en daar in de buurt vonden we terug een plaatje met 22 op.
We hebben genoten van deze route en bedankt

Mevr Houben

 

Post a Comment

<< Home