22 August 2006

De 8 Zaligheden van de Brabantse Kempen

De acht Zaligheden: Het woord Zaligheden is een verbastering van 'selligheden', een achttal typisch Kempense dorpen waarvan die naam eindigt op 'sel': Eersel, Steensel, Duizel, Knegsel, Netersel, Hulsel, Reusel, en Wintelre (Wintersel). De benaming 'Zaligheden' werd vroeger door Franse soldaten cynisch gebruikt vanwege de grote armoede die er in de Kempen heerste. Soms word er, niet al te serieus, verwezen naar de 'negende Zaligheid': hiermee wordt Bladel bedoeld." (bron: VVV-Bladel)
Deze tocht startte vanuit Reusel, deelgemeente van Reusel-De Mierden. Dit is, vanuit de richting Postel komende, de eerste zaligheid die je tegenkomt. We reden richting Hulsel naar KP97. Dan fietsten we, langs een prachtige steenweg, naar Netersel aan KP29. Daarbij maakten we een ommetje van 6km (zegt maar een 'om') naar het centrum van Bladel. Op weg naar Casteren staken we de Grote Beerze over. We fietsten verder naar Hoogeloon aan KP34. Een paar honderd meter ri.KP33 kom je voorbij het mooie protestantse kerkje en het voormalige melkfabriekje Sint-Pancratius. We reden verder over de Kleine Beerze naar Vessem (KP35). Een ommetje naar het centrum is zeker de moeite waard. Je komt er onder ander voorbij het oud gemeentehuis, de bergkorenmolen 'Jacobus' en de voormalige brouwerij 'De Leeuw' met zijn scheve schouw een blikvanger. We fietsten nu naar Wintelre aan KP37, verder naar Oerle aan KP40 en via KP38 naar Knegsel. Verder ging het dan ri. KP42 en dan langs het E3 strand naar Duizel aan KP10. We fietsten nu over de A67 naar Eersel, hoog tijd voor een tussenstop op het gezellige marktplein. De rest van de tocht was nu pure zaligheid in de letterlijke betekenis: door de Boksheide, door de bloeiende Cartierheide, door de Boswachterij De Kempen en door de Peelse heide terug naar Reusel.

Gevolgde route: Reusel-97-Bladel-29-Casteren-34-35-37-40-38-ri.39 Knegsel-ri.42-10-Eersel-09-11-12-16-14-15-ri.97 Reusel
Fietsroutenetwerk Brabantse Kempen
Afstand: 75km
Meer info: Charel

Bladel: Protestants Kerkje

Hoogeloon: Oud Melkfabriekje Sint-Pancratius

Vessem: Oud Gemeentehuis met beeld van H. Lambertus


Knegsel: Pastorie

E3 strand langs de A67 tussen KP42 en KP10

Eersel: Dorpspomp en O.L.V kapel

Bloeiende Cartierheide tussen KP12 en KP16


0 Comments:

Post a Comment

<< Home