03 April 2009

Broekroute

Een fietsroute die zich door het Vaartland slingert. Dat betekent: mooie natuurgebieden en héél veel water. Twee natuurgebieden - domeinbos ‘t Broek Blaasveld en provinciaal domein Broek De Naeyer in Willebroek - verlenen hun naam aan dit traject. ‘Broek’ staat voor ‘moerassig gebied’. Naar water hoef je op het traject inderdaad nooit lang te zoeken. Zo volg je een tijdje de Rupeldijken, fiets je langs de schitterende plas van BLOSO-watersportcentrum Hazewinkel en passeer je het ‘Zennegat’, waar Dijle, Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle elkaar vinden. (Bron: Toerisme Rupelstreek)
Deze geknoopte versie van de 'Broekroute' is iets groter uitgevallen en verloopt iets langer langs de Zenne, het kanaal Leuven-Dijle en het zeekanaal. We vertrokken in Leest naar P90 aan de Zenne die we volgden tot in Heffen. Dan fietsten we richting Blaasveld door het prachtige natuurgebied 'Het Broek' tot aan het domein Hazewinkel. Via Heindonk reden we naar de Rupel aan de blauwe fietsbruggen over de Dijle en de Nete.
De Rupel ontstaat iets voorbij het Zennegat, ter hoogte van Rumst, door de samenvloeiing van Nete en Dijle. De Rupel mondt tegenover Rupelmonde uit in de Schelde. Tot 1997 vormde de Rupel van zijn monding tot de sluis van Wintam de toegang tot het Zeekanaal Brussel-Schelde.We fietsten verder langs de Rupel, voorbij het Provinciedomein Broek De Naeyer tot in Klein-Willebroek aan P38. Aan het Sashuis zijn er goede gelegenheden voor een tussenstop. Nadien ging het verder opnieuw een stukje langs het broek terug naar het zeekanaal in Willebroek aan KP39. Dat volgden we tot voorbij Tisselt. We fietsten nu naar Hombeek, voorbij de kastelen Expoel en Releghem, en langs de Eglegemvijver tot aan de Zenne aan P59. Die volgden we nu noordelijk tot P92 en dan reden we door Het Provinciaal Domein Vrijbroek naar P93 aan het kanaal Leuven-Dijle. Via Battel reden we nu langs het kanaal, met links van ons het natuurgebied 'Den Battelaer', tot aan het Zennegat aan P94.
De Zenne komt er samen met het Kanaal Leuven-Dijle en de Dijle, die enkele honderden meters verder dan weer samen met de Nete uitmondt in de Rupel. Het stukje Dijle tussen het Zennegat en de monding in de Rupel wordt in de volksmond de Koestaart genoemd.
Het laatste stukje fietsten we nu opnieuw langs de Zenne in zuidelijke richting, voorbij Heffen, terug naar Leest.

Gevolgde route: Leest-90-79-78-52-38-39-86-87-53-45-59-92-93-95-94-90-Leest
Fietsroutenetwerk Antwerpen Scheldeland
Afstand: 52km
Meer info: Charel
Leest: Fietsbrug over de Zenne aan P90

Door het Blaasvelds Broek tussen P78 en P52

Heindonk: Fietsbrug over de Dijle bij P52

Willebroek: Vredesbrug over het Zeekanaal aan P39

Tisselt: Hefbrug over het Zeekanaal aan P86

Hombeek: Kasteel Expoel tussen P53 en P45

Hombeek: Eglegemvijver tussen P45 en P59

Mechelen: Prov.Domein Vrijbroekpark tussen P92 en P93

Kanaal Leuven-Dijle aan NG Den Battelaer ts P95 en P94

Battel: Zennegat aan P94

Huisjes aan het Zennegat

0 Comments:

Post a Comment

<< Home