10 October 2008

RAVel 127 in Luiks Haspengouw

Deze tocht situeerde zich in Luiks Haspengouw en was een combinatie van de RAVel secties L147 en L127 met de Gouden Korenroute. We startten in Racour en reden op een hobbelige kasseiweg naar de voormalige spoorlijn L147 (Landen-Gembloux-Tamines-Avelais). Die volgden we, langs het station van Maret, tot Orp-le-Petit. Daar reden we vervolgens in oostelijke richting in de pittoreske vallei van 'Ri Fontaine'. Daarbij kwamen we voorbij talrijke watermolens zoals vb. de Moulin de la Caïade en de Moulin de Henry-Fontaine. In Bertrée, dichtbij de B &B In-Motion, pikten we in op de L127, de voormalige spoorlijn Landen-Hoei. Die volgden we zuidelijk, rond Hannuit, via Villers-le-Peuplier en, in de prachtige vallei van de Méhaigne, via Avennes en Braives tot in Fallais. Daar maakten we een ommetje tot aan het imposante kasteel van Fallais. Fallais heeft ook enkele mooie watermolens op de Méhaigne zoals de Li Stwèrdu en de Moulin Heine, waar we van de eigenaar zelf een prachtige privé rondleiding kregen (waarvoor onze oprechte dank!). Nu volgden we de Gouden Korenroute in westelijke richting over Latinne, Braives, Avennes, Moxhe en Ambresin en noordelijk via Thisnes en Wansin terug tot in Orp-le-Petit. Het laatste stukje ging via Orp-le-Grand, Pellaines, waar we een bezoekje brachten aan de Moulin Champagne, en Linsmeau terug naar Racour. Een prachtige tocht!

Gevolgde route: RAVel L147 (Racour-Lincent-Maret-Orp-le-grand-Orp-le-Petit)-Petit-Hallet-Grand-Hallet-Avernas-le-Bauduin- RAVel L127 (Bertrée-Hannut-Villers-le-Peuplier-Avennes-Fallais)- Route des Blés d'Or (Latinne-Hosdent-Braives-Avennes-Moxhe-Ambresin-Thisnes-Wansin-Orp-le-Petit)-Orp-le-Grand-Maret-Pellaines-Linsmeau-Racour
Afstand: 75km

Racour: Sint-Christoffelkerk

Maret: Voormalig Treinstation op lijn 147

Latinne: landschap vanop de RAVel L127

Hosdent: Ancienne Court de Justice

Moxhe: Ferme Desoille-Lecomte

Thisnes: Sint-Martinkerk

Pellaines: Moulin Champagne

3 Comments:

At 12:45 PM, Blogger lief said...

Lijkt me een fijne tour.
In Bertrée, vlakbij de oude spoorwegbedding 127 A, is er sinds kort een heel fijne B&B in een kleinschalige eco-boerderij.
Een aanrader !
www.in-motion.be

 
At 4:13 PM, Anonymous mama² said...

Wij hebben stukken van deze tour afgelopen week gemaakt per fiets met onze 2 kinderen van 6 en 4 jaar (beiden zonder zijwieltjes)! Een hele toffe ervaring en een aanrader voor gezinnen met kinderen!

 
At 7:23 PM, Anonymous Anonymous said...

Dank voor deze schone toer!

 

Post a Comment

<< Home