31 March 2008

Walenbosroute

Deze tocht situeerde zich op grondgebied van de gemeenten Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Tielt-Winge en Holsbeek. We startten in Testelt, aan de Abdijmolen, en reden langs de spoorlijn Leuven-Hasselt naar P56. Nu fietsten we in de vallei van de Demer op mooie onverharde weg naar Langdorp. Aan de Sint-Pieterskerk staken we de Demer over en reden langs de wijnberg naar P01 en langs de molen Te Leefdaal naar Rillaar. Langs Oudenbos, in de vallei van de Grote Motte, ging het naar P06 en verder onder de A2 naar P05 aan het Tienbundersbos. We fietsten vervolgens naar P73 in Tielt-Winge. De O.L.V. kerk op de Tieltse berg is van ver zichtbaar. Via de Sluiweg reden we dan naar de, om de wijnbouw bekende, Houwaartse Berg en verder door Houwaart naar P65 aan het kasteel van Horst. Na een tussenstop aan dit prachtige domein fietsten we in de vallei van de Winge, langs het Kasteel van Cleerbeek , naar de Gempemolen. Daarbij kwamen we reeds de bordjes tegen van het uitgebreide Hagelandse fietsknooppuntennetwerk dat over 2 weken wordt ingefietst. We reden nu rond het Troostenbergbos naar kapel op de Roeselberg. Daarna ging het naar P74 langs prachtige de Oude Leuvensebaan vanwaar je op de Alsberg een prachtig uitzicht op het Walenbos hebt.
Het Walenbos vormt één van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. Het herbergt de grootste aaneengesloten oppervlakte elzenbroekbos van Vlaanderen. Daarnaast is een grote verscheidenheid aan andere vegetatietypes aanwezig. De plantenrijkdom is in grote mate te danken aan de hoge grondwaterstand binnen het gebied. Het hoge waterpeil wordt in stand gehouden door de aanwezigheid van uitgestrekte brongebieden aan de voet van de Roeselberg en de Alsberg (Bron: Het Walenbos). We fietsen dan langs het Walenbos richting P73, maar aan de Keulestraat reden we naar de Sint-Martinuskerk en vandaar naar de Sint-Donatuskapel. Via de Oude Leuvensebaan en de Blerebergstraat vervolgden we verder de Gemperoute tot aan de E314. We reden de E314 onderdoor en vervolgens rechtsaf voorbij het kasteel van Haksberg naar P94 en verder rond Rillaar naar P01. Het laatste stuk fietsten voorbij Messelbroek terug naar Testelt.

Gevolgde route: Testelt-56-03-02-01-Rillaar-06-05-73-Tielt-Houwaart- 65-98-ri.97-Gempe-74-ri.73-Gemperoute tot E314-94-01-57-Testelt
Fietsroutenetwerk Hageland
Afstand: 63km

In de Demervallei naar Langdorp tussen P56 en P03

Rillaar: Langs de Wijnberg tussen P02 en P01

Houwaart: De Wijndrinker

Sint-Joris-Winge: Gempemolen

Hoeve tussen P97 en P74

0 Comments:

Post a Comment

<< Home