09 October 2007

Aa-Valleiroute

De Aa-valleiroute is een - letterlijk en figuurlijk- grenzeloos groen traject. Landbouwwegen in de ruilverkavelingsprojecten van de drie Ravelse deelgemeenten vormen de ruggengraat van deze route. Grenzeloos? Inderdaad, het traject loopt voor de helft op Belgische, voor de helft op Nederlandse bodem. Naast prachtige en heerlijk rustige fietswegen heeft de Aa-valleiroute nog meer moois voor je in petto: de molen De Nachtegaal der Maatvennen, het prachtige dorpsplein van Hilvarenbeek, de ongerepte natuur van domein 'de Utrecht' en de imposante gewestbossen. De route dankt haar naam aan de Aa-rivier. Vanaf het kerkdorp Ravels-Eel tot in het uiterste noorden van de Ravelse deelgemeente Poppel fiets je door de vallei van de Aa. 
(Bron: Toerisme Ravels).
We startten de route in Arendonk aan de Toremansmolen. We reden langs Voorheide naar het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, aan de 'Vierschaar', waar 1000 jaar geleden recht werd gesproken. We volgden het kanaal tot aan de keersluis in Ravels aan P58, waar je het voetveer naar Burcht Hertog Jan kan nemen. Daar reden we door de Raveltse gewestbossen langs het Kesseven naar P55 en langs het Boshuis naar Ravels. Daar is de molen De Nachtegaal der Maatvennen de blikvanger. Langs de Ravelse Pier reden we verder noordwaarts in de vallei van de Aa, langs Eel, Weelde en Poppel. Aan de grens passeerden we de Roovertse kapel. Nu fietsten we door het Landgoed Gorp en Roovert naar Hilvarenbeek. Daar reden we voorbij de museumbrouwerij De Roos naar het vrijthof met zijn imposante lindeboom en de Sint-Petrusbandenkerk. Daar is ook voldoende gelegenheid om een tussenstop in te lassen. Nadien fietsten we terug zuidelijk, via Esbeek, naar het Landgoed De Utrecht. We passeerden het Panneven en reden langs Hoge Mierde, deelgemeente van de gemeente Reusel-De Mierden, tot P60 aan grenspaal 204. Verder fietsten we door het domeinbos Hoge Vijvers terug naar het kanaal aan P59. In Arendonk heette Rik Van Steenbergen ons welkom. Een prachtige tocht!
Gevolgde Route: Aa-valleiroute
Arendonk-59-58-55-57-54-53-40-ri.50- Hilvarenbeek-01-48-47-99-95-96-ri.56-60-59-Arendonk
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen kaart 1
Afstand: 60km
Meer info: Charel, Door gans Belgie

ArendonkToremansmolen

Voorheide: De Vierschaar aan KP59

Ravels-Eel: Brug 6 over het kanaal Schoten-Turnhout-Dessel


Op de Roovertse dijk naar Hilvarenbeek

1 Comments:

At 10:09 AM, Blogger Unknown said...

Spijtig genoeg zijn de wit-rode wegwijzers ondertussen verwijderd, dus de route kan enkel nog gefietst worden met behulp van de knooppunten!

 

Post a Comment

<< Home