17 November 2006

In de streek van Kruiers en Vaartketsers

Het blijft prachtig fietsweer in november. Deze fietstocht ging door de gemeenten Balen, Lommel en Mol waar zich ook de Kruierroute en de Vaartketsersroute situeren. We vertrokken in Olmen aan P33 en reden langs de Hoolstmolen richting P31. Nu reden we oostelijk over de Zillendijk, door de vallei van de Grote Nete, naar Bruine Kolk aan P32 en verder, via de P24 en P30, naar het Kanaal van Beverlo aan P275. Daarbij passeerden we prachtige hoeven zoals de Mariahoeve, Berghoeve, Wijerhoeve en Astridhoeve. Aan P30 maakten we een klein ommetje, richting P60, naar de Topmolen, de enige bovenslagmolen in de provincie. We fietsten verder langs het kanaal langs Kerkhoven naar P266. Daar sloegen we rechtsaf langs de Kattenbosserheide richting Lommel naar P264 aan de Leyssensmolen. We reden verder door het industriegebied Balendijk naar P267 aan het kanaal van Beverlo dat we volgden tot aan de monding in het kanaal van Herentals-Dessel-Bocholt aan P260. Nu ging het richting Dessel aan het kruispunt der kanalen aan P74 en P73. We passeerden daarbij 4 sluizen en het mooie natuurgebied De Maat.

De sluiscomplexen zijn niet alleen interessant omwille van hun techniek maar ook omwille van de geschiedenis van de scheepvaart en al wat eromheen heeft gedraaid. Sas 3 behoort tot hetzelfde complex als sas 1 en 2. De constructie van het sas is identiek aan de sassen 1 en 2 met eveneens de hydraulische installatie anno 1933 van het merk 'Ateliers de construction Pepinster d' Ensival Acec, de machinekamer, de sluizen met hun houten geleiders of aanlegsteigers, de 19e eeuwse dienstwoning. Opmerkelijk aan de sluiscomplexen is toch wel dat de oude sluizen daterende van tijdens de aanleg kanaal (1844-1846) en de vernieuwde sluizen van 1930 naast elkaar liggen. De vroegere dubbeltrapsluizen werden vervangen door 1 sluis met een te overbruggen hoogte van ongeveer 4,20m. De techniek tot het bedienen van de sluizen is enig in België. Dit Franse systeem wordt op geen enkel kanaal in België toegepast. Het op druk houden van de olieleidingen die dienen voor het openen en sluiten van de deuren en het water in - en uitlaten door middel van een groot met zand gevuld vat, is uniek. De machinekamer met toren die er moet voor zorgen dat deze zware ton naar omhoog wordt gestuwd, is indrukwekkend en een pareltje van industriële archeologie.
(Bron: Gemeente Mol)
Nu volgden we het kanaal Dessel-Kwaadmechelen tot P51 en reden dan richting P04 naar Mol-Sluis. Daar pikten we in op de Vaartketsersroute tot aan P96 aan de electriciteitscentrale in Mol-Donk. Daar maakten we een ommetje richting P93 naar de Boeretanghoeve. Nu fietsten we naar P04 in Mol-Achterbos en verder richting P51 naar Mol centrum. Het laatste stuk ging langs de Molse Nete naar P56, via Mol-Heidehuizen (P36) en Hulsen (P35) en langs de Straalmolen terug naar Olmen (P34 en P33).

Gevolgde route: 33-31-32-24-30-275-266-552-264-265-553-267-260-75- 74-73-50-51-ri.04-Mol-Sluis-96-04-ri.51-Mol-56-19-36-35-34-33
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen (kaart 3)
Afstand: 65km
Meer info:
Kruierroute:
De Kruierroute dankt zijn naam aan de Balenaars die hun kerk met de kruiwagen probeerden te verplaatsen... Naast Balen wordt ook Mol en Lommel aangedaan. Blikvangers op het traject zijn o.a. het Recreatie- en Natuurpark Keiheuvel, het openbaar Wandeldomein De Most, de 8 ha grote Olmense Zoo, het cowboydorp Centennial City en enkele typisch Kempense taferelen, waaronder historische hoeven en een zeldzame bovenslagmolen. Veel water ook: het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, het kanaal Beverlo en de Grote Nete.
Vaartketsersroute:
Kanalen en witzandontginning zijn prominent aanwezig op deze route. De schepen die op de kanalen voeren, werden lange tijd door paarden voortgetrokken. De hoefijzers van de paarden ketsten af op de grindkeien van het jaagpad en zorgden voor een typisch 'kets'geluid. De Vaartketsersroute biedt je naast veel groen een kruispunt van twee kanalen, uniek in Europa. (Bron: VVV Balen)


OlmenHoolstmolen


Kanaal van Beverlo tussen KP275 en KP266


Lommel: Waaltjeskapel

Mol: Sluis 2 op het kanaal Herentals-Dessel-Bocholt

MolNatuurgebied De Maat. tussen P260 en P75


Mol: Gemeentehuis

0 Comments:

Post a Comment

<< Home