27 April 2008

Kataraktroute

Voor het laatste mooie bloesemweekend van dit jaar hadden we besloten om de Kataraktroute te fietsen. Naast de klassieke knooppunten verloopt deze route ook op stukjes van de Loonse fietsroute. Ook het stukje weg tussen Boekhout en Gelinden was een openbaring. We startten met een kleine verkenning in Borgloon en fietsten daarna naar de Romeinse weg aan P151. Die volgden we langs Groot-Loon naar Bommershoven, waar je, naast het prachtige roze kasteel, ook het café 'De ware vrienden' vindt, een van de vele locaties uit de TV-serie Katarakt. Dan reden we naar Heks, langs het prachtige kasteel, en verder naar het pittoreske Vechmaal, langs de heerlijkheid Satenbergh, herberg De Horne en de kasteelhoeve van Sint-Pieters-Heurne. We fietsten voorbij een Romeinse motheuvel naar Horpmaal en verder naar Heers langs het imposante kasteel dat jammer genoeg staat te verkommeren. Via Opheers en Batsheers kwamen we in Mechelen-Bovelingen, waar de voormalige pastorie als zenuwcentrum voor de Katarakt opnames fungeerde. Daarna reden we door een prachtige beukendreef langs de voormalige commanderij naar Rukkelingen-Loon, waar het huis staat van Elisabeth Donckers de hoofdrolspeelster uit Katarakt. Verder ging het,via P165, naar Boekhout aan P166 en naar Gelinden aan P164. Na het oversteken van de N3 reden we naar Klein-Gelmen, langs de hoeve Doolhof, locatie van het fruitbedrijf van Roger Hendrickx en verder naar Groot-Gelmen, langs het kasteel Motte, naar de kapel van Helshoven en het fruitbedrijf Vaes, locatie voor het bloesemfeest in de TV-serie. We vervolgden opnieuw de Romeinse weg naar Voort, voorbij het kasteel Tornaco, en dan naar Hendrieken, langs het kasteel Hulsberg en de Lorettokapel, naar Gotem. Daar staat het Fonteinhof, locatie van de herenboerderij van Ben Vanhemelrijck. Na het dwarsen van de N79 reden we via P162 over de Herk, aan de ruine van de 'Nieuwe molen' naar Berlingen en langs het kasteel van Rullingen naar P153 en langs Kuttekoven naar P152. Het laatste stukje was een ommetje richting P136 tot aan de stoomstroopfabriek waarna we langs het huis van Karel Donckers terugkeerden naar het centrum van Borgloon

Gevolgde route: Kataraktroute
Borgloon-151-156-157-158-160-165-166-164-ri.160-LA aan Landschapsroute-163-ri.161-Helshoven-161-ri.151-Voort-Hendrieken- Gotem -162-ri.170-Berlingen-Rullingen-153-152-ri.136 tot Stoomstroopfabriek-Borgloon
Fietsroutenetwerk Haspengouw
Afstand: 54km


Tussen P151 en P156: Sint-Servatiuskerk van Groot-Loon

Bloesems tussen Boekhout en Gelinden

Gotem: Sint-Niklaas & Dionysiuskerk

Kasteel van Rullingen

Kuttekoven: Sint-Jan-Baptistkerk

26 April 2008

De Ijzerenweg tussen Wilderen en Tienen













Deze tocht startten we aan het voormalig station van Wilderen. We fietsten naar P358 aan de Romeinse weg die we volgden via Neerhespen en Overhespen tot Hakendover. We reden nu iets noordelijk, langs de Bosschellehoeve naar de de Ijzerenweg aan P60. Dan ging het langs Grimde via de Torsinweg naar Tienen aan P64. Na een stadsverkenning en een tussenstop aan de gezellige Veemarkt reden we langs de Grote Gete terug naar de Ijzerenweg Tienen-Diest (L22) die we nu volgden langs Oplinter, Neerlinter en Drieslinter. Iets voorbij P50 volgden we L23, de aftakking naar Zoutleeuw en Sint-Truiden. We staken de Grote Gete en de Kleine Gete over en brachten een bezoekje aan het mooie centrum van Zoutleeuw. Nadien fietsten we het laatste stukje op L23 terug naar Wilderen.

Gevolgde route: 187-358-52-55-56-62-60-64-Tienen-60-59-58-50-21-51-187
Fietsroutenetwerk Hageland
Afstand: 47km

Bloesems langs de Romeinse weg

Tumulus tussen KP 52 en KP55

Ijzerenweg: Splitsing tussen L22 en L23 voorbij Drieslinter

Hoeve Boswinning tussen P50 en P21

Zoutleeuw: Over de Kleine Gete voor P21

17 April 2008

Kastelenroute Midden-Limburg

De kastelenroute bestaat uit 2 lussen. Een ten westelijk van de E313 en het Albertkanaal op grondgebied van Lummen en een oostelijke lus op grondgebied van Heusden-Zolder. De westelijke lus is bewegwijzerd met rode bordjes in wijzerzin terwijl de oostelijke lus bewegwijzerd is met groene bordjes in tegenwijzerzin. De route verloopt geregeld op drukke wegen en zou gemakkelijk verbeterd kunnen worden door bepaalde stukjes van het knooppuntennetwerk te gebruiken. Zo zou men, in de westelijke lus, na het oversteken van de E314 beter P319 blijven volgen door het NG Groenlaren en dan langs het Albertkanaal naar P306 fietsen en vervolgens de oostelijke lus vervoegen aan de kolenhaven. Alzo wordt vermeden dat men de saaie en gevaarlijke betonbaan door het indrustriegebied, die de 2 lussen met elkaar verbindt, tweemaal dient langs te rijden. We vertrokken in het centrum van Lummen en fietsten we de helling van de Beukeboom omhoog omringd door prachtige rhododendrons. Na een bezoekje aan de kapel O.L.V. van de Beukeboom staken we de E314 over en maakten we een lusje langs de Eik van Mellaer. We fietsten langs Groenlaren naar de N717 (Lummen-Beringen) en staken terug de E314 over naar Rekhoven. Daarna staken we de E313 en het Albertkanaal over naar Heusden-Zolder waar we de route verder in wijzerzin vervolgden langs het Albertkanaal tot aan de kolenhaven en verder langs Ubbersel en het Landhuis Obbeek tot aan de Meylandtlaan. Langs deze drukke baan reden we nu onder het oude kolenspoor door langs de Meylandtmolen naar het prachtige kasteel Meylandt. Verder ging het naar Zolder langs het Woutershof en het kasteel Domherenhuis en na het opnieuw oversteken van de E314 via de Drij Dreven naar kasteel Vogelsanck aan de N72. We reden nu op een mooie onverharde weg langs de prachtige vijver van Vogelsanck naar de kluis van Bolderberg. In Bolderberg was het hoog tijd voor een tussenstop op domein Bovy. Nadien fietsten we langs de vijver van Terlaemen naar het kasteel van Terlaemen. Na het opnieuw oversteken van het Albertkanaal en de E313 vervolgden we de westelijke lus langs het kasteel Lagendal en het kasteel van Loye naar P312. Aan de Schulensebaan maakten we een ommetje naar de Grote Molen op de Demer en naar de, in volle restauratie zijnde, kleine molen op de Mangelbeek. Het laatste stukje reden we, na een ommetje naar het kasteel De Burg, langs kasteel het Hamel terug naar het centrum van Lummen.

Gevolgde route: Kastelenroute Midden-Limburg
Afstand: 52km
Meer info: GPSbiketracks, Meer Foto's



16 April 2008

Tussen Gierle en Merksplas

Deze tocht hadden we reeds in de herfst van vorig jaar gefietst, maar dan in wijzerzin. Nu hadden wij graag de tocht, die ons toen zeer goed was meegevallen, in de lente in tegenwijzerzin eens overgedaan. In de andere richting ontdek je soms zaken die je de andere keer ontgaan waren. We vertrokken opnieuw in het prachtige Gierle en reden zuidelijk naar P76. We fietsten nu noordelijk in de vallei van Aa naar P74 en langs de Rooienkapel naar het Grotenhoutbos. Aan P70 kruisten we de E34 en fietsten we op het Sniederspad naar de Konijnenberg in Vosselaar. Via P68 reden we langs de Looypaal naar het kanaal Schoten-Turnhout dat we langsreden tot brug 6 in Beerse. Nu ging het langs oude kleiputten naar Merksplas kolonie aan P30 en vandaar via de Blakheide terug naar het kanaal aan P71 in Sint-Jozef Rijkevorsel. Tijd voor een tussenstop in de spiegeltent San Severia aan de overkant van de voetgangersbrug. Daarna reden we verder langs het kanaal, langs het monument van de Polar Bears aan sas 1, naar brug 7 aan het Hof ter Looi. Daar verlieten we het kanaal en reden naar Oostmalle. Aan taverne Den Dobbelle Pater reden we oostelijk naar het natuurgebied De Duivelskuil aan P73. Via Vlimmeren fietsten we naar de Lilse Bergen en via P77 terug naar Gierle waar we bij aankomst de Scheldeprijs voor onze neus zagen passeren.

Gevolgde route: Gierle-74-70-69-68-72-
30-71-85-84-83-73-81-80-79-77-76-Gierle
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen
Afstand: 54km

Gierle: Latijnse School

Vosselaar: het Grotenhoutbos tussen P74 en P70

Looypaal op de grens van Turnhout, Beerse en Vosselaar

Langs het kanaal Turnhout-Schoten naar P72

Tussen P72 en P30 op weg naar Merksplas kolonie

Sint-Jozef Rijkevorsel: Spiegeltent San Severia

Vlimmeren: Dolomietpad naar P81