25 January 2008

Van Eindhout naar Hulshout


Deze tocht situeerde zich in de valleien van de Grote Nete en de Wimp tussen Eindhout en Hulshout. We fietsten eerst langs de Sint-Bavokapel en het Trichelbroek via Varendonk naar Westerlo. Daar reden we even langs de Grote Nete naar de Sint-Lambertuskerk en verder langs het kasteel-gemeentehuis door de Beeltjensdreef, langs Zoerle-Parwijs naar Hulshout. Aan P85 dwarsten we daarbij de L29 de oude spoorzate tussen Aarschot en Herentals. Iets voor P99, op de grens van Hulshout en Heist-op-den-Berg, kwamen we voorbij de Pandoerenhoeve & Kaasstrooimolen. Dan reden we richting Wiekevorst waar we de Wimp kruisten aan P42. Na het opnieuw dwarsen van de L29 in Morkhoven fietsten we terug richting Westerlo. We staken opnieuw de Wimp over en reden dan door de mooie dreven naar het Boswachtershuis. Daarna reden we nu naar P81 naar de Abdij van Tongerlo. Na een bezoekje aan het imposante binnenplein fietsten we verder, langs het kasteel de Meeus d' Argenteuil en de Beddermolen, en dwarsten we, op weg naar Zammel, een laatste maal de Wimp. Het laatste stukje reden we langs de Sint-Dimpnakapel naar Oosterlo en na het dwarsen van de Grote Nete terug naar Eindhout.

Gevolgde route: Eindhout-47-89-84-83-85-99-42-67-80-83-81-82-47-Eindhout
Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen
Afstand: 50km


Hulshout: L29 aan P85


Wiekevorst: De Wimp bij P42

22 January 2008

Keizer Karelroute

Deze themaroute situeert zich hoofdzakelijk in de gemeenten Olen en Herentals. Ook komt men even op het grondgebied van de gemeente Geel, aan de Laremse brug, waar men het kanaal Herentals-Bocholt verlaat. We vertrokken in Olen centrum en fietsten langs de Pottenfontein en de Sint-Martinuskerk naar de oude spoorzate naar het voormalig Brits domein (kamp C). Dan reden we naar P66 waar we op de lijn L29 Aarschot-Herentals kwamen. We fietsten richting Herentals en verlieten deze oude spoorzate aan P43 in Noorderwijk. Dan redenwe, langs de Hogewegmolen en via P44, de E313 onderdoor, naar het Albertkanaal aan P60. Nu kwamen we aan de samenvloeiing van het Albertkanaal met het kanaal Herentals-Bocholt aan sluis 10. We maakten nu een ommetje naar het centrum van Herentals en reden daarna langs het kanaal naar Bocholt, langs de jachthaven en de fabrieken van Olen, richting Sint-Jozef-Olen voorbij de boten van de rederijen De Hertog & De Keizer. We fietsten verder langs het kanaal tot in Geel-Mosselgoren. We staken, via de Baileybrug, het kanaal over en reden op de grens met Geel, voorbij de Sint-Willibrorduskapel van Meren, naar O.L.V. Olen. Daar kan je een ommetje maken naar het biermuseum in het oude station van Olen. Daarna reden we op de grens met Herentals terug naar het Albertkanaal aan de sluizen van Olen. Het laatste stukje reden we langs de Buulmolen terug naar Olen centrum.

Gevolgde route: Keizer Karelroute + ommetje naar Herentals
Afstand: 40km
Knooppuntenalternatief: 65-66-43-44-43-60-12-13-63-64-61-62-65
Meer info: Charel
In 2013 werd de themaroute gewijzigd. Het parcours werd uitgebreid met een zuidelijke lus naar Westerlo (De noordelijke en zuidelijke lus zijn 34km en 25km lang. Het totale traject bedraagt 53km).


O.L.V. Olen: Olens Boerke